Niedziela u farmera


NIEDZIELA U FARMERA – 2019-04-14

W audycji rozmawialiśmy o dzikich owadach pszczołowatych, określanych mianem “dzikich zapylaczy”, m.in. o trzmielach i murarce ogrodowej, mających duże znaczenie w zapylaniu roślin, a tym samym stanowiących ważną alternatywę w rolnictwie. Przybliżyliśmy też znaczenie i walory zdrowotne pożytków pszczelich. W roli eksperta wystąpił dr Dariusz Teper z Zespołu Badawczego Owadów Zapylających, reprezentujący Instytut Ogrodnictwa Zakład Pszczelnictwa w Puławach.

NIEDZIELA U FARMERA – 2019-04-07

W audycji wystąpił dr hab. Zbigniew Kołtowski, kierownik z Zakładu Zapylania Roślin z Instytutu Ogrodnictwa, Oddziału Pszczelnictwa w Puławach, Wiceprezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego. Rozmowa dotyczyła nie tylko badań naukowych i ich oddziaływań na pracę hodowców pszczół, ale również popularności i mnogości grup na portalach społecznościowych, skupiających miłośników tych pożytecznych i niezastąpionych w ekosystemie owadów.

NIEDZIELA U FARMERA – 2019-03-31

W audycji wystąpili Państwo Jolanta i Arkadiusz Pecio prowadzący gospodarstwo ekologiczne “Skarby Natury” z Zabłocia. Rozmowa dotyczyła praktycznej strony realizacji Rolniczego handlu detalicznego oraz wytwarzania i właściwości produktów takich jak oleje tłoczone na zimno, kasze, mąki. Nie zabrakło informacji o procedurach koniecznych przy prowadzeniu gospodarstwa ekologicznego.

NIEDZIELA U FARMERA – 2019-03-24

W audycji powróciła tematyka związana z funkcjonowaniem w ekosystemie pszczół i występujących wśród tej populacji chorób. które podlegają systematycznej diagnozie w środowiskach naukowych i dzięki temu stanowią coraz mniejsze zagrożenie tych pożytecznych owadów. Gościem w programie był lek.wet. Andrzej Bober z Zakładu Chorób Pszczół Państwowego Instytutu Weterynaryjnego Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. W rozmowie pojawiły się też echa niedawno zakończonej 56 Naukowej Konferencji Pszczelarskiej w Kazimierzu Dolnym, poświęconej głównie pszczelim chorobom.

NIEDZIELA U FARMERA – 2019-03-17

Rolniczy handel detaliczny i związane z nim uwarunkowania prawne, miejsca zbytu produktów oraz finansowe formy wsparcia to tematy, które zostały poruszone w rozmowie z Sylwią Figiel – starszym specjalistą ds. przedsiębiorczości i przetwórstwa z Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli.